Pölkky-teatteri 20 vuotta

Pölkky-teatterin näyttämöä aloitettiin rakentamaan vuonna 1999 yhteistyössä Taivalkosken näyttämön kanssa. Teatterirakennuksen rakentaminen Jokijärvelle lähti Eero Schroderuksen aloitteesta. Schroderus kirjoitti käsikirjoituksen näytelmään”Kirjavalle varsitielle”, joka perustui Kalle Päätalon kirjoihin Kunnan jauhot ja Täysi tuntiraha. Näytelmä esitettiin Kalle Päätalon70-vuotisjuhlavuonna ja vielä toisen kerran seuraavana vuonna. Schroderus ehdotti, että näytelmä
esitettäisiin paikassa, mistä näkyy Kallioniemi. Sopiva paikka löytyi nykyiseltä teatterin paikalta.

Jokijärven kyläseura alkoi selvitellä maan vuokraamista teatterirakennusta varten. Kun maapala oli vuokrattu Jokijärven jakokunnalta, sovittiin Taivalkosken näyttämön kanssa, että Jokijärven kyläseura rakentaa näyttämön talkoilla ja Taivalkosken näyttämö ostaa tarvikkeet. Kun myöhemmin teatteriin alettiin haaveilla kattoa, saatiin siihen rahoitusta vuonna 2002 Pääkalle-hankkeen kautta. Koska teatteri oli Jokijärven kyläseuran vuokraamalla maalla, vaati hankkeen rahoittaja, että teatteri on rakennettava Jokijärven kyläseuran nimissä. Taivalkosken näyttämön kanssa sovittiin yhteistyöstä siten, että näyttämö maksoi kyläseuralle vain sähköstä ja vedestä todellisen kulutuksen mukaan. Näyttämön käytöstä ei peritty vuokraa.

Näyttämöalueen rakentaminen käynnistyi keväällä 1999. Aluksi alueelle rakennettiin katsomo,
esiintymislava, lipunmyyntikoju, suoja äänentoistolaitteille ja näyttämön taustasuojat näyttelijöille. Osa töistä tehtiin talkoilla yhteistyössä
Taivalkosken näyttämöyhdistyksen kanssa.

17.5.1999 saatiin näyttämön piirustukset ja rakennustyöt käynnistyivät vauhdilla.
Vuonna 2002 käynnistettiin hanke, Pääkalle-Kotiselkosen jälleenrakentajana. Hanke
oli EMOTR- rahoitteinen Myötäle ry:n kautta ja myös Taivalkosken kunta ja yksityisiä rahoittajia oli mukana. Lisäksi varoja kerättiin lahjoituksilla. Päätarkoituksena oli saada kylälle toimiva kulttuurimatkailupaketti. Hankkeen aikana oli yhteistyökumppanina Metsähallituksen Villi Pohjola.

Hankkeen aikana tehtiin talkoilla katto PÖLKKY-teatteriin, sekä rakennettiin teatterin yhteyteen kioskirakennus. Hankkeeseen kuuluivat myös näytelmät, Sateenkaari pakenee v. 2002, jonka ohjasi Sinikka Sanelma, sekä vuonna 2003 Pentti Pesän
käsikirjoittama ja ohjaama, Kotiselkonen rakentaa.

Näyttämötoiminta

Kun Pölkky-teatteri oli saatu rakennetuksi, ei Jokijärvellä aluksi ollut omaa teatteriryhmää, vaan jokijärveläiset osallistuivat Taivalkosken näyttämön näytelmiin. Jokijärven kyläseura huolehti kanttiinitoiminnasta näytännöissä. Elsa Ruokangas oli Taivalkosken näyttämön puheenjohtaja, mutta siirtyi vuonna 2010 Jokijärven kyläseuran näytelmäryhmän johtajaksi.

Näytelmät

1999 Kirjavalle varsitielle, ohjaus ja käsikirjoitus Eero Schroderus


2000 Kirjavalle varsitielle, ohjaus Pekka Jalava, käsikirjoitus Eero Schroderus

2002 Sateenkaari pakenee, ohjaus ja dramatisointi Sinikka Sanelma

2003 Kotiselkonen rakentaa, ohjaus Pentti Pesä, käsikirjoitus Pentti Pesä


2004 Laulu pölhökantojen maisemalle,

ohjaus Pentti Pesä


2005 Miehen kylkiluu, ohjaus Pentti Pesä, käsikirjoitus Maria Jotuni

2006 Liian paksu perhoseksi, ohjaus Jarmo Taimen/ Merja Vähäkuopus, käsikirjoitus Sisko
Instanmäki


2007 Susipari,Koillisteatteri vierailunäytelmä, ohjaus Heikki Siikaluoma

2007 Vikke Nilo, ohjaus Pentti Pesä, käsikirjoitus
Seppo Raatikainen



Jokijärven näytelmäryhmä perustetaan

Jokijärvelle perustettiin oma näytelmäryhmä, kun Taivalkosken näyttämö irtaantui Jokijärvennäyttämötoiminnasta. Taivalkosken näyttämö halusi järjestää omat näytelmänsä kirkonkylällä ja rakensivat oman kesäteatterinäyttämön Herkonmäelle.

Ensimmäisen näytelmän käsikirjoituksen Jokijärven näytelmäryhmälle teki Jokijärven oma
kirjailija, Veikko Räisänen. Vuonna 2010
esitettiin kantaesityksenä ”Kultaa Jokijärveltä”, ohjaus Elsa Ruokangas,
käsikirjoitus Veikko Räisänen. Esitystä kävi katsomassa noin 1600 vierasta.


Kesän 2011 näytelmänä nähtiin vierailunäytäntönä Taivalkosken Teatterin esitys Niskavuoren Heta. Myös kesällä 2012 nähtiin vierailunäytäntö Miekkoja, myrkkyä ja sukkahousuja, Shakespearin parhaita paloja, kulttuuriosuuskunta Ilmeen toteuttamana.

Sitten jatkuivat oman teatteriryhmän tuotannot. Teatterin johtajaksi kutsuttiin Elsa Ruokangas. Vuonna 2013 tehtiin tangomusikaali Satumaa, jonka ohjasivat Mirjami Kela ja Elsa Ruokangas, käsikirjoitus Heikki Salo ja Heikki Paavilainen. Sitä esitettiin 15 kertaa. Musikaali saavutti suuren suosion ja sitä kävi katsomassa 2700 henkilöä, joka oli PÖLKKY-teatterin yleisöennätys siihen mennessä!


Vuonna 2014 tarjottiin kesäteatteriyleisölle Taistelevat koppelot. Sen ohjasi Elsa Ruokangas, käsikirjoitus Heikki Luoma. Näytelmää esitettiin 14 kertaa ja sen näki 2300 henkilöä. Näytelmä vieraili myös Kemijärvellä.

Vuonna 2015 Olavi Virran syntymästä oli kulunut 100 vuotta, ja sen kunniaksi esitettiin musiikkipainotteinen näytelmä Olvi Virta 100 vuotta. Ohjauksesta vastasi Elsa Ruokangas, käsikirjoitus Mirjam Kälkäjä. Esityksen jälkeen oli syntynyt Jokijärvelle uusi laulajatähti, Jokijärven Ola! Esitys oli PÖLKKY-teatterin kaikkien aikojen suosituin, sitä
esitettiin 18 kertaa ja katsojia oli yhteensä 3950!

Vuonna 2016 Pölkky-teatterilla laulu raikui jälleen. Vuorossa oli vanha suomalainen laulunäytelmä, Kaunis Veera, ohjaus Elsa Ruokangas, käsikirjoitus Tatu Pekkarinen.

Vuoden 2017näytelmä, Mummun saappaassa soi fox,toi lavalle erilaisen näytelmän. Näytelmän ohjasi Elsa Ruokangas, käsikirjoitus Sirkku Peltola. Näytelmää esitettiin PÖLKKY-teatterilla 14 kertaa.

Vuonna 2018 valmistui Pölkky-teatterin lavalle suuri musikaali. Olavi Virta musikaalissa lauloivat Jokijärven miehet ja naiset ja musikaalissa
soitti paikallisista muusikoista koottu live-orkesteri. Musikaalin ohjasi Elsa Ruokangas, Heikki Paavilaisen käsikirjoituksen mukaan.


Kalle Päätalon syntymästä tulee 2019 kuluneeksi 100 vuotta. Pölkky-teatteri juhlistaa teatterin 20-vuotista taivalta ja oman kylän kirjailijan juhlaa tuomalla näyttämölle Kalle Päätalon kirjoittaman näytelmän, Lupon makaajat, jota ei ole koskaan aikaisemmin esitetty. Näytelmän ohjaa Elsa Ruokangas.